Hoofdstuk 6

Risico’s en onzekerheden

Risico’s en onzekerheden

GGMD heeft in 2024 een aantal risico’s en onzekerheden in beeld gebracht die van invloed kunnen zijn op de organisatie en de zorg die zij biedt. Deze zijn zowel intern als extern van aard en vragen om constante aandacht en sturing.

Arbeidsmarktkrapte
Een belangrijk risico is het aanhoudende tekort aan gekwalificeerd personeel, vooral in de geestelijke gezondheidszorg. Dit maakt het lastig om vacatures snel in te vullen. GGMD slaagt er meestal in om voldoende mensen aan te trekken, maar de druk op het personeel blijft hoog, mede door de complexe zorgvragen en de tweetalige communicatie die nodig is.

Ziekteverzuim
Het verzuimpercentage binnen GGMD is hoog (9,99% in 2024). Veel van dit verzuim is psychisch en vaak gerelateerd aan privéomstandigheden. Langdurige uitval beïnvloedt de inzetbaarheid van teams en daarmee ook de financiële prestaties.

Financiële onzekerheden
Het negatieve financiële resultaat van 2024 toont aan dat GGMD kwetsbaar is als het gaat om structurele inkomsten en uitgaven. De financiering uit verschillende bronnen (zoals Wmo, Zvw, Jeugdwet en sGGZ) maakt het financieel beheer complex. Daarnaast zijn de tarieven niet altijd kostendekkend, wat de continuïteit van de zorg onder druk zet.

Toenemende zorgvraag en technologische ontwikkelingen
Hoewel er voldoende zorgvraag blijft bestaan, verandert de aard van die vraag. Denk aan ontwikkelingen rondom e-health en technologische hulpmiddelen zoals cochleaire implantaten. GGMD moet hierin meebewegen om toekomstbestendig te blijven. Dit vraagt om aanpassing van het aanbod en inzet op innovatie.

Wet- en regelgeving
ztziGGMD werkt actief aan het beheersen van deze risico’s door strategisch beleid, monitoring en samenwerking binnen en buiten de organisatie.

GGMD beweegt zich in een veranderende omgeving. Risicomanagement is daarom een continu proces. Het is een middel om op een gestructureerde manier risico’s in kaart te brengen, te evalueren en beter te beheersen.

In 2024 is er door de bestuurder a.i. twee maal een sessie risicomanagement belegd samen met de leden van het strategisch managementteam (SMT) en de geneesheer-directeur (GD). Het doel van deze sessies is het verkrijgen van inzicht in de risico´s op de volgende vier risicogebieden:

  1. Kwaliteit en veiligheid van de begeleiding en behandeling
  2. Veilige en inspirerende werkomgeving
  3. Gezonde bedrijfsvoering
  4. Bestuur en strategie

Aan de hand van een risicomatrix worden de belangrijkste strategische en tactische risico’s voor GGMD doorlopen en gescoord. Tevens wordt besproken welke maatregelen er al zijn en nog worden getroffen om de risico’s te beheersen. Hieronder worden een aantal risico’s benoemd die in 2024  een grote prioriteit hadden (en nog steeds hebben) voor GGMD:

  • Het niet kunnen realiseren van een kostendekkende exploitatie op alle locaties blijft een risico. De declarabiliteit is stijgende maar nog niet in alle regio’s op het benodigde niveau. Interventies en bijsturing laten op een aantal locaties nog onvoldoende effect zien met als risico dat er in 2025 niet voldoende financiële ruimte zal ontstaan om te kunnen starten met de projecten van het strategisch meerjarenplan (deze zijn op hold gezet). 
  • Aanhoudend hoog (psychisch en langdurig) ziekteverzuim. Dit betekent extra kosten en het levert werkdruk op voor collega’s (inval) of het team kan minder zorg bieden aan de cliënt.
  • Blijvende krapte op de arbeidsmarkt voor kritieke functies, met name psychiaters en GZ-psychologen (regiebehandelaren). Dit kan ertoe leiden dat er minder cliënten behandeld kunnen worden en in het ergste geval dat er een cliëntenstop ingesteld moet worden als gevolg van personeelsgebrek.
  • De mentale staat van de organisatie is positief aan het kantelen maar nog steeds kwetsbaar. De tevredenheid over de organisatie en het vertrouwen in het management is gegroeid, maar kan nog verder groeien.
  • Het aanbod van GGMD varieert per team, locatie of regio. Dit leidt onder meer tot een onoverzichtelijk en versnipperd aanbod en tot een onduidelijke positionering in de markt (geen herkenbaar profiel).  

Colofon

Hoofdredactie:

Marijn Krijger

Marketing & Communicatie GGMD

Concept

Uitvoering

Videoproductie

Nederlandse Gebaren 

Martin Mojet

Met dank aan:

Lieke Jansen
Kim Hoeks

contact

Colofon

Hoofdredactie:

Marijn Krijger

Marketing & Communicatie GGMD

Concept en uitvoering

Videoproductie

Script NGT

Mariska Bijsterveld

Nederlandse Gebaren 

Lieke Vlasveld

Met dank aan:

Hetty van Oldeniel
Kim Hoeks

contact

sluit venster